Training en Psychosociale Therapie
Als u zich zorgen maakt over de sociaal-emotionele ontwikkeling van uw kind, kan het fijn zijn als iemand met u meedenkt. Naast het doen van onderzoek kunnen wij kinderen behandelen. Naar kinderen noemen we dit een training. Zo weten zij dat ze met hulp van ons aan doelen kunnen werken. Omdat elk kind een andere hulpvraag heeft, ontwikkelen we een ‘training op maat’. Wij zetten verschillende materialen en technieken in, afhankelijk van de hulpvraag en wat het kind aanspreekt. Als basis werken wij vanuit de oplossingsgerichte aanpak en gaan we in gesprek met het kind over wat het nodig heeft.
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
De meeste kinderen die een (voor hun) heftige ervaring hebben meegemaakt, zullen dit zelf, eventueel met hulp van hun omgeving, verwerken. Soms gaat dit toch niet vanzelf. EMDR kan dan helpen bij het verwerken. Het doel van EMDR is om de negatieve emotie of spanning bij een onverwerkte ervaring te laten verminderen en om aan de herinnering een positieve gedachte over zichzelf te koppelen.
Kenmerk van EMDR is de Duale Aandacht Stimulatie (DAS). Tijdens de therapie wordt het kind gevraagd om aan twee dingen te denken. Bijvoorbeeld aan een beeld van de ervaring en een gedachte over zichzelf. Terwijl het kind hieraan denkt, wordt een afleidende stimulus aangeboden. Zo kan de orthopedagoog het kind vragen om naar haar vingers te kijken terwijl deze heen en weer gaan voor het gezicht. Na een set van oogbewegingen wordt aan het kind een vraag gesteld, daarna wordt opnieuw gestart met de oogbewegingen.
Beide orthopedagogen van Incontexto Orthopedagogen hebben de opleiding tot EMDR-therapeut gevolgd. Zij gebruiken deze vorm van therapie naast andere therapie- en behandelvormen. EMDR kan bijvoorbeeld worden ingezet bij kinderen die zijn gepest of kinderen met faalangst om een negatieve situatie te helpen verwerken.
Faalangstreductie Training
Kinderen die bijvoorbeeld gespannen zijn voor een prestatie, een toets, sportwedstrijd of sociale situatie kunnen baat hebben bij een faalangstreductietraining. In een faalangstreductietraining leren kinderen vaardigheden om met voor hun spannende situaties om te gaan.
In de training is veel aandacht voor het ontdekken van de sterke kanten van het kind. Er wordt gekeken hoe deze kunnen worden ingezet bij het aanpakken van moeilijke situaties. Het kind krijgt inzicht in lichaamsseintjes die waarschuwen bij spanning. Het kind leert hoe het spanning kan aanpakken door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of het zoeken van afleiding.
Een belangrijk onderdeel van de faalangstreductietraining is inzicht krijgen in de gedachten die een kind heeft over zichzelf en de spannende situatie. Er wordt gekeken hoe bangmakers omgezet kunnen worden in blijmakers. In de training wordt telkens met het kind, de ouders en school gekeken of er concrete situaties zijn waarin de vaardigheden geoefend kunnen worden.
Psycho-educatie autisme en ADHD
In een traject voor psycho-educatie wordt het zelfinzicht van het kind vergroot. We bespreken met het kind wat respectievelijk autisme of ADHD voor hem of haar betekent. Belangrijk is dat het kind aan anderen kan vertellen hoe autisme of ADHD voor hem of haar werkt. Hierdoor kan er vanuit de omgeving meer begrip ontstaan. Er wordt veel aandacht aan de sterke kanten van het kind besteed. In samenwerking met ouders en school wordt zo veel mogelijk aangesloten bij concrete situaties. Hierdoor kunnen kinderen de geleerde vaardigheden of inzichten leren toepassen.
Voor kinderen met autisme (ASS) maken we gebruik van de door ons ontwikkelde boeken ‘Ik en autisme’ of ‘Autisme in mij’. Door het gebruik van deze boeken, verschillende gespreksmethodieken en eventueel aanvullend materiaal wordt het kind gestimuleerd en uitgedaagd tot nadenken over zichzelf.
Kinderen met ADHD kunnen psycho-educatie krijgen van een van de orthopedagogen met het door ons geschreven boek ‘Ik en ADHD’. Met behulp van dit interactieve boek kunnen kinderen in hun eigen volgorde ontdekken wat ADHD voor hen betekent. Ze stellen zelf hun pagina samen met blokken achtergrondinformatie, tips, opdrachten en reflectievragen. Hierdoor wordt de aandacht telkens opnieuw getrokken en kunnen kinderen zelf sturen in dit begeleidingstraject.
Jungle Memory of Cogmed
Voor kinderen met een zwak werkgeheugen bieden wij de trainingen Jungle Memory of Cogmed aan. Deze trainingen worden gevolgd op de computer waarbij het werkgeheugen wordt getraind door mentale oefeningen. Bijvoorbeeld door het onthouden van verbale of visuele patronen. Kinderen trainen onder begeleiding van bijvoorbeeld een ouder. Daarnaast is er wekelijks contact met een orthopedagoog van Incontexto. In deze begeleidingsmomenten is er aandacht voor leren leren, het versterken van de motivatie en/of het omgaan met (faal)angstige gevoelens.
Voor meer informatie over de werkgeheugentrainingen kunt u contact met ons opnemen.